O nas
Pijemy dużo polskiego wina. Nie tylko polskiego – po prostu dobrego, zrobionego z szacunkiem dla natury. Podróżujemy za tym winem. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Każdy kto chociaż raz kupił od nich świeże warzywa, owoce, chleb, miód już wie że to najlepszy wybór. Nauczyliśmy się cierpliwości. Pomidory je się wtedy gdy dojrzewają w słońcu, podobnie jak truskawki. Awokado cały rok? Niekoniecznie. Interesują nas ludzie i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem.
Gotujemy, ale najbardziej lubimy rozmawiać o procesie powstawania czegoś smacznego, czegoś niekoniecznie z przepisu. Tak mamy, że od razu dobieramy do tego wino lub inny procent.
W ogóle to jesteśmy mistrzami w nie utrwalaniu naszych kulinarnych szaleństw i pomysłów w recepturach. I zawsze się zżymamy, że tego nie robimy, ale z drugiej strony jak uchwycić i zapisać nastrój tej chwili, porę dnia i własne samopoczucie, które to są taką wisienką na torcie każdego, najprostszego dania? Najlepiej smakują przecież wspomnienia. Jest wyjątek od reguły. Nalewki. One wymagają ścisłej receptury. Te zapisujemy. I to procentuje 🙂
Dużo czytamy. To dzięki Paulinie Bandurze, która znosi do redakcji czyli domowego biura Radia Kulinarnego tony wciągających książek. Potem z tego powstają nasze podcasty o książkach i winiarskich.

Wszystko to ubieramy w słowa i dźwięki i wysyłamy do Was w eter internetu.

Maja Dutkiewicz – Dziennikarka kulinarna i winiarska, ekspertka kulinarna. Rozmawia z najlepszymi winiarzami i szefami kuchni, krytykami kulinarnymi, dziennikarzami, lokalnymi producentami i promotorami dobrego wina i jedzenia. Pomysłodawczyni i prowadząca przez kilka lat w Radiu Kraków popularny program „Przystanek Kulinarny” poświęcony kulinariom, podróżom z jedzeniem w tle oraz kulturze jedzenia i stołu. Ambasadorka radiowej akcji #niemarnuj. Scenarzystka i reżyserka filmów kulinarnych. Przez ponad 16 lat dziennikarka i głos Faktów w RMF FM, relacjonująca najważniejsze wydarzenia w kraju i na świecie. Opowiada i pisze o trendach i nowościach, zjawiskach kulturowych i nowych projektach kulinarnych. Autorka cyklu winiarsko-enoturystycznego „Polska na Kieliszki” w TRYBUSZONIE. Prowadzi spotkania autorskie i wydarzenia branżowe.

Bartosz Wilczyński Konsultant ds. marki (MarketingProcentuje.pl), Promotor Kulinarny Wine & Food, dyplomowany enolog i specjalista serów farmerskich. Doradca i szkoleniowiec w zakresie marketingu i promocji wspierający polskich winiarzy i serowarów. Wykładowca brandingu i enoturystyki w Podkarpackiej Akademii Wina, również dla polskich organizacji winiarskich i serowarskich. Juror w konkursach winiarskich i serowarskich. Dziennikarz winiarski i enoturystyczny (pisze artykuły i przewodniki m.in dla magazynu winiarskiego Trybuszon). Prowadzący festiwale winiarskie i serowarskie, konferencje turystyki kulinarnej, degustacje komentowane i wyjazdy enoturystyczne. Ekspert Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego Na Serio. Członek Stowarzyszenia Polskie Destylaty Rzemieślnicze. Twórca programu edukacyjno-promotorskiego Ser i Wino – Idealna Para. Współtwórca marki alkoholi rzemieślniczych Destyl i pierwszego w Polsce projektu szkoleniowego dla producentów alkoholi rzemieślniczych – Akademia Destylacji.

Paulina Bandura – Dziennikarka enoturystyczna i kulinarna, specjalistka ds. promocji i public relations. Pisze artykuły i przewodniki enoturystyczne dla magazynu Trybuszon m.in. w cyklu „Polska na Kieliszki”w Trybuszonie – wspólnie z Mają Dutkiewicz a także reportaże z wyjazdów prasowych. Pasję do czytania książek i jedzenia przez kilka lat łączyła w programie Przystanek Kulinarny w Radiu Kraków. Managerka kultury, w przeszłości m.in. związana z Fundacją Wisławy Szymborskiej, sekretarz nagrody Literacka Nagroda Hestii
Przyjaciele Radia Kulinarnego – winiarze, cydrownicy, serowarzy, producenci produktów lokalnych, szefowie kuchni, reklamiarze, dietetycy, pasjonaci i ideowcy… I jeszcze długo moglibyśmy wymieniać. To cała rzesza wspaniałych ludzi z misją, których podziwiamy i których wspieramy. Bo wierzymy, że warto.












